Monday, November 12, 2012

Bermuhasabah diri

Assalammualaikum.

Jom hayati ayat-ayat al Quran yang indah ini. Semoga kita sentiasa sedar asal usul kita. Semoga kita tidak lupa Allah SWT la yang berkuasa atas diri kita. Dialah yang menentukan nasib kehidupan kita. Jadi untuk apa kita berkeluh kesah dengan kehidupan kita ? Redha dan berusaha adalah jalan sebaik-baiknya. Setiap perkara yang terjadi, baik atau buruk, Allah SWT mempunyai sebab yang terbaik mengapa ia berlaku. Allah SWT lebih mengetahui yang terbaik untuk diri kita.

Firman Allah maksudnya: "Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jua Yang Maha Mengetahui (semua itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. (al-Baqarah:216)

Doa itu penghubung antara Pencipta yan Esa dan hamba-hambanya, maka berdoa lah. Meyakini doa pasti di dengar oleh Allah, kerana Allah Maha Pendengar doa.

Andai doamu cepat dikabulkan, Allah menyayangi mu..;

Firman Allah maksudnya: " Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku, maka (beritahu mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul."(al-Baqarah:186)

Andai doa mu lambat dikabulkan., tidak bermaksud Allah tidak menyayangimu..;

Menurut al-Khatabi: "Jika Allah tidak menjawab doa seseorang, Dia akan memberikan kepadanya ketenangan dan kelapangan dalam hatinya atau mengelakkan dirinya daripada kecelakaan atau menggantikannya dengan pahala."
Menurut hukama: "Manusia menyangka doa mereka tidak dimakbulkan, sedangkan sebenarnya ia dimakbulkan melebihi daripada apa yang dipohon, atau ia menolak dengan musibah atau penyakit lebih banyak daripada apa yang dipinta, atau diberikan ganjaran pada hari Kiamat."


Semoga entry saya kali ini bermanfaat untuk semua.

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari “pati” (yang berasal) dari tanah; Kemudian Kami jadikan pati itu (setitis) air mani pada penetapan yang kukuh; Kemudian Kami ciptakan air mani itu menjadi segumpal darah beku lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta”. [Al-Mu’minun: 12-14].

#muhasabahuntukdirisendirijuga


-gambar ehsan gogel-

No comments:

Post a Comment